Creu’s Press Statement Regarding The Pavilion Site, Llandudno 8th November 2016

Posted by on Nov 11, 2016 in Latest News | No Comments

c326_a_g_2016-11-11_pavillion_layers-copper-with-cladding-v5-0web

Creu Architecture based in Denbigh, North Wales were commissioned in Apr.16 by Mr Alan Waldron to provide design services for the re- development of the site of the former Pavilion, Llandudno which has lain vacant for over 30 years. Due to site constraints resulting in abnormally high anticipated development costs, to prove viable the brief stated that the scheme accommodation was to comprise a mixed use scheme of below ground parking, commercial restaurant floor space with residential accommodation above.

Conwy Planning and Conservation Departments, Cadw, The Design Commission for Wales and Local Councillors have all been consulted from an early stage and have influenced the design of the proposed development on the former Pavilion Site. A summary of that consultation and the design evolution has been included in the material placed on public deposit at Llandudno Library.

Clear direction was given through consultation that the proposal should not attempt to copy the Victorian detailing of the surrounding buildings and that it should stand independently as a modern building with its own identity and Architectural character.

Commenting on one of the early design proposals, a Design Commission for Wales report stated that the proposals should avoid trying to replicate details from the former Pavilion and the existing structures in the vicinity and that simplification was needed to achieve the level of quality required given the context, prominence and size of the building. Based on this feedback, the proposals were simplified in terms of both form and detailing.

c326_a_g_2016-11-11_new-view_webi

Design development thereafter, following the footprint of the original Pavilion, retained the emphasis upon a light appearance with extensive use of glazing and introduced the use of copper detailing (referencing back to the history of the great Orme) with articulation of the elevation conveying a Modernist Architectural language. This Modernist approach is the current scheme presented for comment.

As the Architects for the development of the former Pavilion site in Llandudno, we at Creu Architecture feel privileged to have been given this opportunity and responsibility.  We also welcome the opportunity within the Planning process that allows us to consult openly with the public about the proposed design. Architecture is a process from its inception, through design, to completion. The scheme presented for Public consultation is a snapshot in the journey of the development of the former Pavilion site in Llandudno and our aim is to provide a building that Llandudno will be proud of and will be used by locals and visitors alike for years to come.

Save

Save

Save

Save

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail